Pilaw z leśnymi grzybami

Pilaw z leśnymi grzybami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 2 indyjskie liście laurowe
  • duży kawałek kory cynamonu
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • lekko zmiażdżone
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • lekko zmiażdżonych
  • 4 goździki
  • 1 mała cebula
  • z grubsza posiekana
  • duża garść nerkowców
  • w całości
  • 200 g oczyszczonych świeżych leśnych grzybów (np. kurki
  • borowiki)
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • sól do smaku
  • 300 g ryżu basmati
  • starannie opłukanego
  • namoczonego w wodzie i osączonego
  • 400 ml wody
  • sok z cytryny do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy i prażyć około 20 sekund, a następnie dodać cebulę i nerkowce. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać grzyby i czosnek, posolić i smażyć na dużym ogniu 4-5 minut. Dodać osączony ryż i świeżą wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut, do miękkości ryżu. Zestawić z ognia i zdjąć pokrywkę, aby odparować nadmiar wilgoci. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, delikatnie zamieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA