Pilaw
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina

Przygotowanie:


Zielone przyprawy
3 łyżki posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
2 dymki
sok z 1 cytryny

Pilaw
900 g podudzi kurczaka z kością, pokrojonych na 16 kawałków
450 g wołowiny na gulasz, pokrojonej na kawałki o długości 3 cm
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki brązowego cukru
500 g ryżu długoziarnistego
1 posiekana cebula
1 posiekana czerwona lub zielona papryka
300 g ugotowanej nikli indyjskiej z 50 ml wywaru z gotowania (lub 400 g nikli z puszki z zalewą)
450 g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
500 ml mleczka kokosowego, świeżego lub z puszki
1 papryka chińska
225 g solonego dorsza

Przygotowanie:
Zielone przyprawy: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pilaw: połączyć kawałki kurczaka i wołowiny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z 4 łyżkami zielonych przypraw.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wsypać cukier i nie mieszając, skarmelizować go na ciemnobrązowy kolor. Włożyć mięso i starannie obtoczyć w karmelu. Podsmażać ok. 10 minut, aż mięso pokryje się lśniącą, karmelową glazurą.
Wsypać ryż. Starannie zamieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać cebulę, paprykę, niklę z wywarem, marchewkę, czosnek, sos Worcestershire, sos sojowy i ketchup. Zamieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Wlać mleczko kokosowe i taką samą ilość wody. Płyn powinien zakryć ryż. Wrzucić chili w całości. Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić, aż ryż będzie miękki, a cały płyn odparuje (ok. 25-30 minut). W razie potrzeby dolać wody. Po ugotowaniu domieszać soloną rybę. Podawać na gorąco z sałatką z białej kapusty, pomidorami pokrojonymi na plasterki i sałatą.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE