Piknikowy poncz

Piknikowy poncz
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
Trudność:
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 250 ml (1 szklanka) wody

  • 220 g (1 szklanka) cukru
  • sok z 3 cytryn
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki startego imbiru, wyciśniętego przez gazę
  • 100 ml likieru z kwiatów dzikiego bzu (opcjonalnie)
  • 5 kumkwatów, pokrojonych w cienkie plasterki, do podania
  • 1 limonka, cienko pokrojona, do podania
  • kostki lodu, do podania
  • 750 ml wina musującego lub wody gazowanej
  • 100 ml Grand Marnier (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i postaw na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zdejmij z ognia. Przelej do dzbanka i zostaw do wystygnięcia.

Do 2-litrowej szklanej butelki włóż lejek i przelej syrop cukrowy, sok z cytryn, pomarańczy i imbiru oraz likier z kwiatów bzu. Zatkaj butelkę korkiem i potrząsaj, aż wszystko się wymiesza.

Przed podaniem włóż plasterki kumkwatu i limonki do dużego dzbanka z lodem. Wlej poncz i wymieszaj z winem musującym lub wodą sodową. Można też dodać odrobinę Grand Marnier.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE