Piknikowy bochenek ze szparagami, wędzonym łososiem i konfiturą pomidorową

Piknikowy bochenek ze szparagami, wędzonym łososiem i konfiturą pomidorową
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Przygotowanie:

Składniki:
10-12 kromek białego pieczywa tostowego bez skórki
3 roztrzepane jajka
300 ml tłustej śmietanki
100 g startego parmezanu
gałka muszkatołowa
1 kg szparagów
500 g wędzonego łososia w plasterkach
pęczek posiekanej bazylii
75 g masła

Konfitura z pomidorów:
1 łyżka oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 jabłko, starte na grubej tarce
1 łyżeczka ziaren żółtej gorczycy
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
100 g brązowego cukru
1 łyżka czerwonego octu winnego
400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1½ łyżeczki posiekanego tymianku

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200˚C. Prostokątną foremkę o długości 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć kromkami tak, aby ciasno do siebie przylegały. Jajka wymieszać ze śmietanką, parmezanem i startą gałką muszkatołową. Szparagi ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Wrzucić do lodowatej wody, odsączyć. Szparagi owinąć plastrami łososia. Połowę z nich ułożyć w foremce. Doprawić czarnym pieprzem. Zalać połową masy jajecznej, odczekać kilka minut. Dolać więcej masy, jeśli to konieczne. Szparagi powinny być nią jedynie zakryte. Ułożyć połowę bazylii, potem resztę szparagów, zalać resztą masy jajecznej i zakryć resztą bazylii. Odstawić na chwilę. Pozostałe kromki posmarować masłem i wcisnąć je na wierzch masłem do góry. Szparagi powinny być zakryte. Piec 45 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Wyjąć z formy i ostrożnie pokroić na plastry.
Konfitura pomidorowa: Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, jabłko, gorczycę, sól, płatki chili i ziele angielskie. Smażyć 8 minut, mieszając od czas do czasu. Dodać brązowy cukier, ocet i pomidorki. Dusić 5 minut, aż pomidory zmiękną. Ostudzić, wmieszać posiekany tymianek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA