Pikantny tort czekoladowy z nutką pomarańczy

Pikantny tort czekoladowy z nutką pomarańczy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przepis


Ciasto - gotowe blaty biszkoptowe:

Mus czekoladowy z chilli:
czekolada gorzka - 195 g
śmietana 36 %- 340 ml
2 szt. białko
12 g cukru
połowa małej papryczki chilli

Mus pomarańczowy:
500 ml śmietanki 36 %
200 g filetów z pomarańczy
100 ml świeżego soku z pomarańczy
40 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
8 g żelatyny
syrop do nasączania
100 ml syropu z kandyzowanych pomarańczy
rum do smaku
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Mus czekoladowy z chilli:
10 ml śmietanki podgrzać z chilli, odstawić do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też resztę śmietanki.
Ciepłą czekoladę połączyć ze śmietanką z chilli z ubitą śmietanką i ubitymi białkami. Delikatnie wymieszać.

Mus pomarańczowy:
Podgrzewamy 200 ml śmietanki z filecikami z pomarańczy, z sokiem z pomarańczy i cukrem.
Żelatynę w płatkach moczymy w wodzie, podgrzewamy do rozpuszczenia. Łączymy żelatynę z podgrzaną śmietanką. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę i łączymy ją z zimnym kremem śmietanowo–pomarańczowym.

Składanie tortu:
1 blat biszkoptowy nasączamy syropem i wykładamy musem czekoladowym, nakładamy na to następny blat biszkoptowy nasączony syropem i smarujemy musem pomarańczowym. Na górę ostatni nasączony blat biszkoptowy, które smarujemy resztką musu czekoladowego.
Tort odstawiamy do lodówki na min 2 godziny.


Przygotowanie: Dorota Cyman, Katarzyna Zadrożna, Łukasz Toczek, Kamil Mikołajczyk, Anna Polaczek




 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE