Pikantne żeberka wieprzowe

Pikantne żeberka wieprzowe
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Składniki:
8 pięciocentymetrowych żeberek wieprzowych
2 łyżki czerwonego miso
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina mirin
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka startego imbiru
75 g mąki kukurydzianej
1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
½ łyżeczki japońskiego chili w proszku

sałatka z ogórka:
1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
1 czerwone chili, bez pestek, bardzo drobno posiekane
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki wina mirin
2 łyżki jasnego sosu sojowego

przybranie:
1 średnio ostre czerwone chili, pokrojone na krążki
dymka, pokrojona w długie paseczki i zwinięta w lodowatej wodzie

Przygotowanie:
Wymieszać miso, sosy sojowe, wino, ocet i miód. Żeberka włożyć do marynaty i zostawić przynajmniej na godzinę. Jeśli jest taka możliwość najlepiej na całą noc. Żeberka posypać czosnkiem i imbirem, obtoczyć w mące kukurydzianej. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu. Smażyć żeberka partiami, aż z zewnątrz będą ciemne i chrupiące, a mięso stanie się miękkie – około 5 minut na porcję. Wyjąć z oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Żeberka podawać posypane japońskim chili w proszku, przybrane krążkami chili i zwiniętą dymką z sałatką z ogórka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE