Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie

Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Usuwamy błonę i część tłuszczu z żeberek. Na wierzchu robimy skośne nacięcia w odstępie jednego centymetra. Mięso wkładamy do brytfanny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie marynaty zaczynamy od utarcia w moździerzu uprażonych ziaren kolendry i kminu rzymskiego. Wsypujemy je do miski, dodajemy brązowy cukier, wędzoną paprykę, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, posiekany tymianek i papryczki chili Scotch bonnet razem z nasionami. Wlewamy sos Worcestershire, piwo i białe, słodkie wino. Mieszamy.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE