Pikantne pulpeciki jagnięce

Pikantne pulpeciki jagnięce
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis

Składniki:
pulpeciki:
3 łyżki oliwy (45 ml)
450 gramów chudej, mielonej jagnięciny
1 szalotka, posiekana
1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)
½ szklanki pokruszonego białego pieczywa (125 ml), namoczonego w ¼ szklanki mleka (60 ml)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka papryki w proszku (15 ml)
1 łyżeczka sambal oelek (5 ml)
½ szklanki startego sera pecorino (125 ml)
sól i świeżo mielony pieprz

sos pomidorowy:
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
½ czerwonej papryczki chili, posiekanej
2 szklanki pomidorów z puszki (500 ml)
4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
2 gałązki świeżego oregano
¼ szklanki wody (60 ml)
sól i pieprz

dodatki:
¼ szklanki miękkiego serka koziego (60 ml)
garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Pulpeciki: wszystkie składniki poza oliwą łączymy w misce. Robimy 20 małych pulpecików. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy. Sos: na tej samej patelni zeszklamy cebulę. Dodajemy seler, marchewkę, czosnek, papryczkę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory, oregano i wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki przekładamy na patelnię, dusimy 20 minut, aż będą w pełni ugotowane. Podanie: przybieramy kozim serem i pietruszką. Podajemy z ciepłymi, posmarowanymi masłem chlebkami naan z przepisu Chucka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE