Pikantne pucharki z sałaty lodowej

Pikantne pucharki z sałaty lodowej
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przepis

Z 1 główki sałat lodowej oderwać 8 środkowych liści, każdy wielkości złożonych dłoni. Ułożyć je na półmisku. W miseczce wymieszać 1 szklankę pokruszonej fety (lub pokrojonej w kostkę o boku 1 cm), 1 szklankę pomidorów suszonych na słońcu i konserwowanych w oliwie, pokrojonych w kostkę o boku 1 cm; 1 szklankę czerwonej papryki lub pimiento pokrojonej w kostkę o boku 1 cm, 1 szklankę zielonych oliwek bez pestek, w całości lub pokrojonych na kawałki 1 cm i 1 łyżeczkę posiekanego czosnku. Dodać 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; ¼ szklanki oliwy, 1 łyżkę posiekanego świeżego estragonu i po ¾ łyżeczki soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Rozłożyć równe porcje w liście sałaty. Można zawinąć. Podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE