Pikantne miniserniczki na liściach rukoli

Pikantne miniserniczki na liściach rukoli
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przepis


Serniczki
2 łyżeczki miękkiego masła
1 kromka chleba zmiksowana w malakserze tak, aby uzyskać ½ szklanki okruchów
1 szklanka twarożku homogenizowanego
2 duże jajka
¼ szklanki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej natki
¼ szklanki pokruszonego sera pleśniowego, na przykład rokpola

Sałata
3 szklanki podartych liści sałaty masłowej lub rukoli
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie miniserniczków
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Obficie posmarować masłem cztery kokilki do sufletów o pojemności ¾ szklanki. Równomiernie i dokładnie obsypać okruchami chleba dno i ścianki foremek.
Do miski przełożyć twarożek. Dodać jajka, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i 1 łyżkę natki. Starannie wymieszać. Nałożyć równe porcje do kokilek. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Posypać pozostałą 1 łyżką natki. Ustawić kokilki na blasze i zapiekać przez około 20 minut. Miniserniczki powinny pozostać nieco wilgotne i miękkie w środku. Przed wyjęciem z foremek odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

Przygotowanie sałaty
Podrzucić liście sałaty z oliwą, octem, solą i pieprzem. Rozłożyć między cztery talerze. Wyjąć przestygnięte miniserniczki z foremek, odwracając je na rękę. Ułożyć na liściach sałaty zrumienioną skórką do góry. Natychmiast podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE