Pikantna zupa z dynią i krewetkami

Pikantna zupa z dynią i krewetkami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 14)
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżka pasty curry
  • 4 filiżanki obranej
  • pokrojonej dyni
  • litr bulionu rybnego albo warzywnego
  • łyżka cukru palmowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 16 obranych
  • oczyszczonych krewetek królewskich (z ogonami)
  • mała garść liści tajskiej bazylii
  • 2 posiekane liście limetki kaffir
  • 6 suszonych chili
  • łyżeczka prażonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kminu
  • łyżka posiekanych korzeni i łodyg kolendry
  • łyżeczka białego pieprzu
  • mała pokrojona czerwona cebula
  • posiekana biała część trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki posiekanego galangalu
  • 6 rozdrobnionych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki skórki z limetki
  • garść roszponki
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka pasty krewetkowej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wlać do garnka ¼ puszki mleczka kokosowego. Dodać pastę curry. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać dynię i bulion. Gotować do miękkości, około 20 minut. Ostudzić i zmiksować.
Dodać cukier palmowy i sos rybny. Tuż przed podaniem dołożyć krewetki i bazylię. Wlać resztę mleczka. Gotować, aż krewetki zmienią kolor. Przybrać liśćmi limetki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE