Pikantna salsa

Pikantna salsa
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pomidory przekroić i usunąć pestki, drobno pokroić. Dymkę i papryczki drobno posiekać (uwaga: najostrzejsze w papryczkach są pestki, najlepiej je więc usunąć, chyba, że komuś zależy na zaskakująco ognistej salsie—pestki pełen bukiet rozwijają po jakimś czasie, salsa spróbowana zaraz po wymieszaniu smakuje dość niewinnie). W misce wymieszać pomidory, rozgnieciony czosnek, papryczkę i dymkę, doprawić wedle uznania tabasco (raczej mniej niż więcej, ostateczną decyzję w tej sprawie lepiej podjąć, kiedy salsa się przegryzie), dodać sól i pieprz (oczywiście, świeżo zmielony) do smaku, skropić sokiem z cytryny (skropić, nie polać). Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE