Pikantna fasolka zapiekana z pieczywem

Pikantna fasolka zapiekana z pieczywem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:


Składniki
4 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
ostra papryka
pieczywo
puszka fasolki
125 ml sosu pomidorowego
łyżka musztardy
cheddar
kiełbasa lub bekon (jeśli nie chcemy dania wegetariańskiego)
natka pietruszki

Przygotowanie
Obieramy, kroimy na podłużne ćwiartki i osuszamy 4 duże ziemniaki. Smarujemy je odrobiną oliwy, posypujemy ostrą papryką i pieczemy na patelni 5 – 6 minut, by stały się złociste i chrupiące. Przekładamy je do naczynia i dorzucamy kawałki dowolnego pieczywa – może być nawet czerstwe. Dużą puszkę fasolki rozcieńczamy w 125 ml sosu pomidorowego, doprawiamy łyżeczką musztardy oraz ostrą papryką i mieszamy. Polewamy ziemniaki z pieczywem. Jeśli nie gotujemy dla wegetarian – możemy dodać trochę bekonu, albo kiełbasy. Potrawę można też wzbogacić tartym Cheddarem. Wstawiamy ją do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy 15 – 20 minut, aż się zrumieni. Posypujemy pietruszką.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE