Pikantna ciecierzyca

Pikantna ciecierzyca
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki:
2½ łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, drobno posiekana (około 1½ szklanki) i 1 mała cebula pokrojona na plasterki, do przybrania
8 ząbków czosnku, roztartych (2 łyżki)
1 ośmiocentymetrowy kawałek obranego świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego (3 łyżki)
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
1½ łyżeczki garam masala
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2½ łyżeczki grubej soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 puszki ciecierzycy po 450 g, osączone (zachować 1 szklankę zalewy)
1 duży pomidor, pokrojony w ósemki, do przybrania
3 świeże zielone ostre papryczki chili, pokrojone wzdłuż, bez pestek, do przybrania

Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Podsmażać 5 do 6 minut do miękkości, na jasnozłoty kolor. W miseczce wymieszać cynamon, garam masalę, kmin, kolendrę, goździki, pieprz kajeński i sól. Dodać do cebuli. Podsmażać, mieszając 1-2 minuty, żeby przyprawy się lekko uprażyły. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut, by połączyć smaki. Mieszanina powinna mieć intensywnie czerwony kolor. Wrzucić ciecierzycę i wlać szklankę zachowanej wcześniej zalewy. Mieszać, aż składniki się połączą. Przykryć i dusić 10 minut na średnim ogniu. Na kilka ostatnich minut zdjąć pokrywkę. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, żeby ciecierzyca wchłonęła smak przypraw. W razie potrzeby doprawić solą.
Podawać w płaskiej misce z przybraniem z plasterków cebuli, ósemek pomidorów i kawałków zielonej chili.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE