Pijane gruszki

Pijane gruszki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.89)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 konferencje
  • fantazyjnie obrane
  • 1 butelka najlepszego chardonnay
  • ½ szklanki miodu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 4 łyżki masła
  • stopione
  • 2 łyżki cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ¼ szklanki miękkiego sera koziego o temp. pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usuń gniazda nasienne z gruszek od dołu za pomocą obieraczki do warzyw albo łyżeczki do robienia kulek z melona. Nie odrywaj ogonków. Wlej wino do małego garnka, dodaj miód, rozmaryn i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia i zanurz gruszki w winie. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (ok. 30-45 min). W tym czasie przygotuj chrupiące miseczki z ciasta filo. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Nawilżone arkusze ciasta przykryj wilgotną ściereczką. Rozkładaj po jednym na blacie, smaruj stopionym masłem, posypuj cukrem i pieprzem. Na wierzchu rozłóż drugi arkusz. Przekrój ciasto na 6 równych kwadratów. Ułóż jeden kwadrat skosem na drugim i ostrożnie ułóż w foremce do mufinek. Powtarzaj powyższe czynności, aż w foremkach będą 4 miseczki. Piecz je ok. 15 min, aż będą złociste na krawędziach. Ostudź i ostrożnie wyjmij z foremek. Ubij śmietanę z kozim serkiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Nałóż śmietanowy krem do miseczek, na wierzchu ułóż gruszki i polej winnym syropem, w którym się gotowały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA