Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem

Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Składniki dania z kurczaka
2 zdrewniałe gałązki świeżego rozmarynu, długości piersi kurczaka
1 pierś kurczaka bez skóry, przekrojona wzdłuż
2 plastry szynki prosciutto, długości piersi kurczaka
2 plastry sera fontina, długości piersi kurczaka
10 g masła
2 łyżki stołowe oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
¼ szklanki białego wina
mąka, do podsypania

Składniki dania warzywnego
3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
2 cukinie, pokrojone w plastry
2 pokrojone pomidory
2 listki świeżego majeranku
2 łyżki stołowe tartego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Ściągnąć listki z łodyżek rozmarynu i drobno posiekać. Końcówki łodyżek zaostrzyć. Pierś kurczaka rozciąć na pół, rozbić delikatnie tłuczkiem lub wałkiem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym rozmarynem. Na obu porcjach położyć po plastrze sera i szynki. Przebić łodygą rozmarynu, jak wykałaczką. Ma utrzymać ser i szynkę na mięsie. Odwrotną stronę porcji kurczaka posypać mąką. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wlać oliwę, wrzucić masło, podgrzać. Gdy masło zacznie się pienić, położyć porcje kurczaka oprószoną mąką stroną na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty, aż będzie złocistobrązowe. Przewrócić na stronę z szynką, smażyć minutę. Jeszcze raz przewrócić, wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i odparować. Sprawdzić, czy pierś jest usmażona, zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dorzucić nieco masła i roztopić, aż powstanie sos. Polać sosem mięso i natychmiast podawać.

Przygotowanie dania warzywnego
Na dno małego naczynia żaroodpornego wylać łyżkę oliwy. Układać na przemian plastry cukinii i pomidorów tak, żeby na siebie zachodziły. Doprawić solą i pieprzem. Skropić łyżką oliwy, posypać listkami rozmarynu i parmezanem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 4-5 minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Wyjąć z piekarnika, pokropić resztą oliwy i podawać z kurczakiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE