Piersi kaczki w sosie z pomarańczy wiśni i porto

Piersi kaczki w sosie z pomarańczy wiśni i porto
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • szalotka
  • pomarańcze
  • garść mrożonych wydrenowanych wiśni
  • ¼ miarki porto *
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi nacinamy „na krzyż” od strony skórki na głębokość dwóch centymetrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na rozgrzanej patelni skórką do dołu i obsmażany z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury do 120 Celsjusza i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z brytfanny i odlewamy z niej tłuszcz. Obieramy szalotkę i kroimy ją na półplasterki. Smażymy ją w tym samym naczyniu, w którym piekliśmy kaczkę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy z dna naczynia pozostałości po pieczeniu. Dodajemy rozmrożone wiśnie, które wcześniej kroimy na drobne kawałki. Wlewamy porto. Czekamy aż utworzy się rodzaj glazury. Dodajemy skórkę pomarańczową. Teraz rolujemy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Musimy otrzymać ¼ miarki. Dolewamy go do sosu i czekamy aż smaki się połączą. Gotowym sosem polewamy kacze piersi pokrojone na plasterki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE