Pierś kaczki z grilla

Pierś kaczki z grilla
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Mięsne dania Sophie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis

Składniki
2 pojedyncze filety z kaczej piersi

Sos śliwkowy
1/2 kg świeżych albo mrożonych śliwek bez pestek, podzielonych na połówki
1 szklanka wytrawnego białego wina
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżka octu sherry
sól i pieprz

Zmieszaj w rondlu składniki sosu i gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj śliwki przez sitko, dosłódź do smaku i dolej ocet sherry. Dopraw solą i pieprzem.

Ułóż kacze piersi na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Podawaj pokrojone na plastry z sosem śliwkowym.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE