Pierś kaczki w jałowcu i pieprzu

Pierś kaczki w jałowcu i pieprzu
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
Panierka:
  • 2,5 łyżki owoców jałowca
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • 2 łyżki suszonych czarnych jagód
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej w płatkach
Pieczone warzywa:
  • 1 brukiew, pokrojona w kliny
  • 2 duże marchewki, pokrojone na plasterki
  • 2 pasternaki, pokrojone na plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w kliny
  • 3 całe główki czosnku, przekrojone na pół
  • ½ łyżki rozmarynu, posiekanego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 25 ml oliwy
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozłóż pokrojone warzywa na blasze do pieczenia. Skrop oliwą. Posyp równomiernie ziołami i solą. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Natnij skórę na piersiach kaczki na głębokość 1 cm tak, aby powstał wzór kratki. Wymieszaj składniki panierki i natrzyj nimi mięso.

Połóż piersi kaczki na zimną patelnię, skórą do dołu. Zacznij podgrzewać patelnię. Zrumień, aż skóra będzie chrupiąca i ciemno brązowa. Obróć na drugą stronę i usmaż na rumiano. Dopiecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 52ºC.

Owiń mięso folią aluminiową i odłóż na 10-15 minut. Pokrój na kawałki i podawaj z pieczonymi warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA