Pierożki z serem halloumi

Pierożki z serem halloumi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis

Ciasto
450g mąki
woda
sól

Nadzienie
3 serki halloumi, grubo starte
2 lub 3 jajka
suszona mięta


Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dolej trochę letniej wody, tyle, żeby zlepić ciasto. Dodaj szczyptę soli i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. W miarę potrzeby dodaj wody, ale małymi porcjami, żeby nie dodać za dużo. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na jakieś 20 minut.
Przygotuj farsz. Wymieszaj starty ser halami z dwoma lub trzema jajkami. Im mniej jajek, tym lepiej, chodzi o to, żeby zlepić nadzienie. Dodaj roztartą w rękach suszoną miętę, do smaku. Dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na placek o wymiarach mniej więcej 10 na 30 cm. Na każdym placku, wzdłuż długiej krawędzi, mniej więcej w 1/3 szerokości ułóż w równych odstępach po łyżeczce nadzienia. Na jednym powinny zmieścić się 4 takie porcje. Posmaruj wodą brzegi ciasta i złóż je na pół, tak, żeby przykryć nadzienie. Lekko przyciśnij ciasto pomiędzy porcjami nadzienia. Szklanką wykrój pierożki. Brzeg szklanki powinien nieco wystawać poza ciasto. Przyciskam mocno, by wykroić pierożek o właściwym kształcie. Zbierz okrawki, możesz je później jeszcze raz rozwałkować. Widelcem dociśnij ciasto dookoła krawędzi. Powtarzaj to, aż zużyjesz całe nadzienie i ciasto. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę, posól ją lekko i dodaj oliwy. Gotuj po kilka pierożków na raz, wystarczy 5-6 minut. Po wyjęciu dokładnie odsącz je z wody. Podawaj od razu posypane tartym serem halami i miętą.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE