Pierożki z krewetkami, olejem chilli i sosem szafranowo-kokosowym

Pierożki z krewetkami, olejem chilli i sosem szafranowo-kokosowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Ilość osób:
12

Przygotowanie:

Pierożki z krewetkami
12 okrągłych placuszków do zawijania chińskich pierożków wonton
12 liści kolendry
12 średnich, surowych, obranych i oczyszczonych krewetek
1 rozbełtane jajko
semolina do posypania blachy
olej roślinny do smażenia
plasterki mango jako dekoracja

Przygotowanie
Rozłożyć arkusik ciasta na płaskiej powierzchni. Pośrodku położyć listek kolendry, a na nim zwiniętą krewetkę. Skropić odrobiną oleju chilli. Posmarować jajkiem krawędzie ciasta, złożyć na pół, mocno docisnąć brzegi. Układać na posypanej semoliną blasze. W woku rozgrzać do 180 stopni C 2 szklanki (500 ml) oleju. Małymi porcjami smażyć pierożki około minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco z plasterkami mango i sosem szafranowo-kokosowym oraz olejem chilli.

Olej chilli
7 oczyszczonych z pestek ostrych papryczek chilli
2 łyżeczki (10 ml) sosu sambal olek
½ szklanki (125 ml) oleju z pestek winogron

Przygotowanie
Zmiksować chilli, sambal olek i olej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by aromaty się przegryzły. Przelać do plastikowej butelki.

Sos szafranowo-kokosowy
1/8 łyżeczki (0,5 ml) szafranu
2 łyżki stołowe (30 ml) białego wina
1 puszka (405 ml) mleka kokosowego
1 ½ szklanki (375 ml) kremówki
2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny
¼ łyżeczki (1 ml) gruboziarnistej soli
1/8 łyżeczki (0,5 ml) pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie
Wrzucić szafran do wina i odstawić na 30 minut. Wlać mleko kokosowe i kremówkę do małego rondelka i gotować na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Połączyć z szafranowym winem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE