Pierożki w bulionie

Pierożki w bulionie
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 i pół filiżanki mąki
  • łyżeczka soli
  • filiżanka wody

Farsz:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g posiekanych krewetek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki kolendry
  • pół łyżeczki posiekanego czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • ćwierć łyżeczki oleju sezamowego
  • pół posiekanego chili bez nasion
  • łyżka kecap manis

Bulion:

  • kilogram kurczaka rosołowego
  • posiekana cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • główka czosnku przekrojona na pół
  • pęczek kolendry z korzeniami
  • 4 łyżki kecap manis
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • dymka
  • prażone szalotki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Odłożyć na 20 minut. Składniki farszu zmiksować albo rozdrobnić widelcem. Ciasto rozwałkować. Wyciąć pierożki i nałożyć farsz. Brzegi przed sklejeniem zwilżyć wodą. Pierożki wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 3-5 minut.
Kurczaka zalać wodą, dodać cebulę, marchewkę, seler, czosnek i kolendrę. Gotować, aż powstanie aromatyczny bulion. Doprawić kecap manis, sosem sojowym, solą i pieprzem. Odcedzić.
Pierożki ułożyć w miseczkach i zalać wrzącym bulionem. Przybrać dymką i prażonymi szalotkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA