Pierożki Janelli

Pierożki Janelli
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przepis


Sos:
ćwierć filiżanki tamari - sosu sojowego
łyżeczka wina shao hsing
łyżeczka startego imbiru
kilka kropli oleju sezamowego

Pierożki:
6 krewetek
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
pół łyżki imbiru
4 pokrojone grzyby shitake
pół poszatkowanej chińskiej kapusty
łyżka arame
pół łyżeczki oleju sezamowego
pół łyżki tamari
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka wina shao hsing
paczka ciasta do pierożków

Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu i przelać do miseczki. Oczyścić i pokroić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni albo w woku. Dodać krewetki, czosnek i imbir. Smażyć około minuty, aż mięso zmieni kolor. Nie dosmażać do końca. Dodać grzyby, kapustę i arame. Podsmażyć, aż kapusta zmięknie. Zgasić płomień. Dodać olej sezamowy i sosy. Oddzielić 24 kawałki ciasta i ułożyć na równej powierzchni. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz. Zwilżyć wodą brzegi ciasta. Formować trójkąty.
Ułożyć pierożki w parowniku. Parować przez 3 minuty. Sprawdzić, czy krewetki są gotowe. Podawać z sosem do zamaczania.

Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE