Pierogi z dynią

Pierogi z dynią
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki, Dania z dyni
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki pierogów:
250 ml dyni sułtański turban (patrz uwaga)
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oliwy
200 g mielonej wołowiny
60 ml białego wina
60 ml drobno posiekanych migdałów
900 g rozmrożonego ciasta na sajgonki
sól i pieprz

Składniki sosu curry dla dorosłych:
3 posiekane dymki
1,5 łyżeczki proszku curry lub wedle uznania
2 łyżki stołowe masła
150 ml białego wina
430 ml bulionu drobiowego
750 ml śmietany 35%
sól i pieprz

Składniki sosu różowego dla dzieci:
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy
796 ml odcedzonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
250 ml śmietany 35%

Przygotowanie farszu do pierogów:
Na patelni, na oliwie usmaż do miękkości cebulę i czosnek. Dorzuć wołowinę, usmaż, dzieląc na cząstki. Dopraw solą i pieprzem. Deglazuj białym winem. Dorzuć migdały i purée z dyni. Mieszaj przez kilka minut na małym ogniu. Dopraw. Przełóż do miski i wystudź. Włóż do lodówki, aby całkowicie schłodzić.

Przygotowanie różowego sosu:
Na patelni, na oliwie usmaż czosnek do miękkości. Dorzuć pomidory i bazylię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dolej śmietanę, zmiksuj. Dopraw i odstaw.

Przygotowanie sosu curry:
Na patelni, na oliwie usmaż dymkę z curry do miękkości. Deglasuj białym winem. Dolej bulion, gotuj, aż odparujesz połowę płynu. Dolej śmietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.

Przygotowanie pierogów:
Na blacie rozkładaj po 4 kwadratowe płaty ciasta. Pędzelkiem pokryj je wodą. Na każdy połóż 4 łyżeczki farszu. Przykryj drugim płatem i dociśnij brzegi, aby farsz nie wypadł. Wytnij pieróg foremką lub szklanką o średnicy 10 cm. Odłóż na blachę i powtarzaj czynności, aż zużyjesz składniki. W garnku z osolonym wrzątkiem gotuj pierogi po 6 sztuk, ostrożnie mieszając, żeby się nie posklejały. Odcedzaj i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę. Tak ugotuj wszystkie pierogi. Wkładaj po kilka do wybranego sosu, aby je podgrzać.
Podawaj po 3 pierogi dorosłemu, 1-2 dziecku.

Uwaga: Purée z dyni. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Rozetnij małą dynię na pół. Łyżką usuń nasiona. Ułóż dynię na blasze rozcięciem do góry. Piecz przez około godzinę, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj na purée.

@ Ricardo Larrivée

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA