Pierogi w cieście grzybowym z farszem a la ruskie

Pierogi w cieście grzybowym z farszem a la ruskie
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mielonych, suszonych grzybów
  • sól
  • 1 jajo
  • ok. 175-200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
Farsz:
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 300 g wędzonego twarogu
  • ½ pęczka drobnego szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz
Ponadto:
  • 200 g masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Mąkę wsypujemy do dużej miski wraz ze szczyptą soli i zmielonymi grzybami. Rozkłócone jajo dodajemy do mąki i lekko mieszamy widelcem, w trakcie dolewamy stopniowo wodę z masłem i cały czas mieszamy. Jak już całość zacznie się sklejać, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, następnie owijamy folią lub przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15-30 minut.

Ziemniaki gotujemy, obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy wszystko do ziemniaków. Porządnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie razem ucieramy, aż składniki się połączą.

Rozwałkowujemy cieniutko ciasto, wykrawamy krążki, na każdy kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i lepimy pierogi. Układamy je na tacy lekko podsypanej mąką lub wyłożonej ściereczką kuchenną. Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia.

Masło przekładamy do małego rondla i podgrzewamy, aż na dnie zacznie się przypalać. Następnie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Ugotowane pierogi polewamy palonym masłem, doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ew. posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE