Pieróg z boczkiem i porami

Pieróg z boczkiem i porami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przepis


Składniki:
1 łyżka oleju
200 g wędzonego boczku
kawałek masła
2 małe łodygi tymianku (tylko listki)
2 pory, oczyszczone i pokrojone
1 łyżeczka musztardy Dijon
75 ml śmietany kremówki
75 g sera caerphilly lub cheddaru, pokruszonego
1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
mąka do oprószenia
375 g gotowego kruchego lub francuskiego ciasta
1 ubije jajko

Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojony boczek. Smaż, aż stanie się chrupiący i rumiany. Dodaj masło, tymianek i pory. Smaż 2-3 minuty, aż pory zmiękną.
Dodaj musztardę i śmietanę. Smaż jeszcze 2 minuty, zdejmij z ognia i ostudź. Wmieszaj ser, ziemniaki i jabłko. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto do grubości ½ cm. Wytnij placki o średnicy 20 cm.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Zwilż brzegi każdego placka jajkiem. Nałóż łyżkę farszu, zawiń i zlep, by powstał pieróg. Posmaruj jajkiem i połóż na blasze.
Piecz pierogi 40-45 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Lekko ostudź przed podaniem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE