Piernikowe ludziki

Piernikowe ludziki
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
350 g mąki
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
130 g solonego masła
1 żółtko
3 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)
2 łyżki ciemnej melasy
skórka otarta z 1 pomarańczy
150 g jasnego cukru muscovado

do dekoracji:
kolorowe groszki czekoladowe
po 30 g czarnego, czerwonego i białego lukru królewskiego w rożkach z wąską tylką

foremki do wykrawania

Przygotowanie:
Przesiać razem do miski mąkę, imbir, cynamon i sodę, przesypać do malaksera, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło. Miksować, aż mieszanina będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać żółtko, jasną i ciemną melasę, skórkę z pomarańczy i cukier. Miksować, dopóki masa nie zacznie się sklejać w grudki. Przełożyć ją do miski i delikatnie, szybko zagnieść. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 mm. Wykroić ludziki jak najbliżej jeden drugiego, by zostało jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania (jeśli ciasto się klei, podważać je nożem, oprószonym mąką). Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować pierniczki: czarnym lukrem zrobić oczy, czerwonym usta, przykleić lukrem groszki czekoladowe jako nosy i guziczki, domalować włosy, muszki, falbanki itp.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE