Piernik z gruszkami i imbirem

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Imbir (odc.33)
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto:
¼ kostki miękkiego masła
½ szklanki cukru
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki płynnej jasnej melasy
1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki wrzątku
1 jajko
¼ szklanki pokrojonego w drobną kostkę kandyzowanego imbiru

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. W małej miseczce połączyć sodę z melasą. Do drugiej dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Przelać melasę do masła utartego z cukrem, wymieszać. Dodawać do masy małymi porcjami sypkie składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodać jajko i kandyzowany imbir. Pokryć ciastem gruszki w tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 35-40 minut. Gdy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu, piernik jest gotowy. Ostudzić ciasto przez 20 minut. Przykryć formę talerzem, odwrócić do góry dnem, otworzyć tortownicę, zdjąć z ciasta dno formy i papier. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Syrop:
2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu

Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20cm. Podgrzać w rondlu masło, brązowy cukier, syrop klonowy i cynamon, aż w gęstej cieczy pojawią się bąbelki powietrza. Przelać powstały syrop do formy i rozprowadzić na dnie.

Gruszki:
3 gruszki
½ szklanki białego wina
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
kawałek korzenia imbiru

Gruszki obrać i pokroić każdą wzdłuż na osiem kawałków. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć gruszki w niewielkim garnku, zalać winem, wodą i zasypać cukrem. Pokroić korzeń imbiru w grube plasterki. Dodać do gruszek i przykryć owoce arkuszem papieru do pieczenia tak, żeby papier opierał się na owocach w głębi garnka. Podgrzać, aż płyn zacznie parować, zmniejszyć ogień, żeby gruszki się nie rozpadały i gotować, aż owoce będą miękkie (ok. 10 min.) Zdjąć z ognia, odlać płyn i ułożyć gruszki w rozetę (węższym końcem do środka) na syropie w tortownicy.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE