Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przygotowanie:


Udziec
1 udziec jagnięcy z kością, około 2kg
4-5 ząbków czosnku, obranych
świeży rozmaryn
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek

Pieczone ziemniaki
1-1,5 kg ziemniaków do pieczenia, obranych i pokrojonych na kawałki

Pesto z kolendry
spory pęczek świeżej kolendry
1-2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1-2 fileciki z sardeli w oleju
15g podpieczonych orzeszków piniowych
15g tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Zrób, przy pomocy noża, około 20 nakłuć na całej powierzchni udźca, głębokich na 2cm. Pokrój czosnek na cienkie paski i umieść po jednym pasku i kilku listkach rozmarynu w każdym nakłuciu. Wypełnij w ten sposób wszystkie nakłucia. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą. Umieść udziec bezpośrednio na ruszcie piekarnika, a pod rusztem umieść blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz. Udziec piecz około 75 minut, często polewając tłuszczem z blachy. Sparz ziemniaki. Odsącz je, umieść z powrotem w naczyniu i wstrząśnij, żeby zruszyć ich zewnętrzną część. 15-20 minut po wstawieniu udźca do piekarnika, umieść ostrożnie ziemniaki w blasze pod rusztem, która powinna już zawierać sporą ilość zebranego tłuszczu. Polej ziemniaki tłuszczem i piecz razem z udźcem, przewracając raz lub dwa, aż nabiorą złotego koloru. Umieść wszystkie składniki pesto oprócz oliwy, soli i pieprzu w mikserze. Miksuj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Pesto podawaj z udźcem i pieczonymi ziemniakami.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE