Pieczony udziec jagnięcy z cytryną, czosnkiem i rozmarynem

Pieczony udziec jagnięcy z cytryną, czosnkiem i rozmarynem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 cytryny
  • umyte
  • pokrojone
  • pozbawione pestek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • obranych
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 udziec jagnięcy
  • bez kości
  • tak pokrojony
  • żeby dał się płasko rozłożyć (ok 2.5 kg)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wrzucić pokrojone cytryny, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz i oliwę do malaksera. Zmiksować. Jeśli nie ma malaksera ani blendera – wszystko drobno posiekać i wymieszać. Rozłożyć mięso płasko. Rozprowadzić pastę cytrynową po obu stronach mięsa. Wetrzeć. Włożyć do dużej zamykanej plastikowej torby i wstawić na noc do lodówki. Obracać kilkakrotnie. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Wyjąć mięso z lodówki na pół godziny do godziny przed pieczeniem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 45 minut (aż temperatura w mięsie osiągnie 60 stopni). Wyjąć mięso, odstawić na 10-15 minut, pokroić, podać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE