Pieczony schab z sokiem jabłkowym

Pieczony schab z sokiem jabłkowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (listki należy oderwać i grubo posiekać)
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • grubo posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • schab (6 żeber)
  • 2 duże posiekane cebule
  • pęczek świeżego tymianku
  • 3 listki laurowe
  • 1,8 l nieklarowanego soku jabłkowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W malakserze połącz posiekane zioła z czosnkiem i chili. Dodaj sól i tyle oliwy, by powstała pasta. Natrzyj nią schab. Skrop cebulę oliwą, dopraw solą i włóż do brytfanny. Dodaj tymianek, listki laurowe i 2/3 soku jabłkowego. Ułóż schab na cebuli i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż schab się zrumieni. Sprawdź mięso, zamieszaj cebulę z sokiem, jeśli zaczynają się przypalać. Dodaj więcej soku, kiedy zacznie go ubywać. Obniż temperaturę w piekarniku do 190 stopni C i zapiekaj schab jeszcze przez 30-35 minut lub do chwili, aż temperatura mięsa osiągnie 65 stopni (użyj termometru kuchennego). Jeśli schab zbyt mocno się rumieni, nakryj go folią aluminiową. Odlej półtorej filiżanki soku jabłkowego i odstaw na sos (patrz przepis na sos jabłkowy). Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by schab odpoczywał przynajmniej 15 minut. Następnie usuń kość i krój schab w plastry. Podawaj z uduszoną cebulą i sosem jabłkowym (patrz oddzielny przepis).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE