Pieczony na grillu gołąb z sosem winnym, porami i grzybami

Pieczony na grillu gołąb z sosem winnym, porami i grzybami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Do marynaty:
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
½ łyżeczki przebranych listków tymianku
6 rozgniecionych ziaren pieprzu
4 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
8 piersi grzywacza

Do sosu:
2 łyżki cukru
200 ml czerwonego wina
2 gałązki tymianku
6 lekko zmiażdżonych jagód jałowca

Do pieczonych porów:
12 młodych porów
1 łyżka masła

Do grzybów:
duża garść uszaków bzowych
15-20 pieczarek
1 drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotować marynatę:
Wymieszać w niedużej misce składniki. Ostrym nożem ponacinać skórę piersi grzywacza. Mięso pokryć marynatą i odstawić na przynajmniej 20 minut.

Przygotować sos:
Do rondla wsypać cukier i lekko skropić wodą. Ogrzewać, aż cukier się roztopi i skarmelizuje. Wlać wino (uwaga na ręce i twarz!), dodać tymianek i jałowiec i gotować, aż zredukuje się o dwie trzecie (ok. 12-15 minut). Doprawić do smaku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pory blanszować przez 10 sekund w osolonym wrzątku i natychmiast wrzucić do lodowatej wody. Starannie osączyć. Ułożyć je na blasze z kilkoma kawałkami masła i piec 10 - 15 minut, aż zmiękną. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Mięso doprawić solą i pieprzem i ułożyć na patelni. Piec kilka minut z każdej strony, aż wypiecze się tak jak chcemy. Zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Grzyby pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić czosnek. Kiedy się zrumieni, dodać grzyby i dusić do miękkości (uszaki mogą strzelać). Ułożyć na talerzu mięso, pory i grzyby i opryskać wszystko sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE