Pieczony lucjan z trawą cytrynową

Pieczony lucjan z trawą cytrynową
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów
  • 1 pęczek szczypioru siedmiolatki
  • odkrojone białe części
  • posiekane zielone
  • 4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół
  • 2 cm nacięcie w skórze
  • sos z żółtych pomidorów (patrz oddzielny przepis)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałaki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA