Pieczony łosoś z pomidorami i ostrym majonezem

Pieczony łosoś z pomidorami i ostrym majonezem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 duży filet łososia (około 1400 g
  • bez skóry i ości
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych. Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony. (Ja lubię, kiedy środek jest jeszcze surowy.)
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA