Pieczony łosoś w panierce z sera gruyere i ziół

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki panierki
1 kromka chleba, pokruszona w robocie kuchennym
25 g tartego sera gruyère
15 g tartego cheddara
listki z 4 gałązek świeżego tymianku
4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki kędzierzawej
50 g miękkiego masła

Składniki dania rybnego
4 filety łososia po 150 g
50 ml wywaru rybnego
50 ml białego wina
50 g musztardy Dijon
150 g pomidorków winogronowych
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
1 łyżka stołowa oliwy
25 g masła
4 garście młodego szpinaku

Przygotowanie panierki
Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Docisnąć dłonią, aby postała warstwa o grubości 0,5 cm. Wstawić do lodówki, żeby masa stwardniała.

Przygotowanie ryby
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Do żaroodpornego naczynia wlać wino i wywar rybny. Ułożyć w naczyniu filety. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Pokroić panierkę na porcje i nakryć nimi kawałki ryby. Piec przez 10 minut albo do chwili, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć łososia z piekarnika i pozostawić na parę minut. Ułożyć pomidorki w naczyniu żaroodpornym, polać octem i oliwą, doprawić i piec razem z łososiem przez 8 minut. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło. Gdy zacznie się pienić, dodać szpinak i smażyć przez 2 minuty aż zmięknie. Wyłożyć na papierowe ręczniki kuchenne i odsączyć nadmiar płynu. Położyć szpinak na półmisku. Na wierzchu umieścić porcje ryby, obok wyłożyć upieczone pomidorki.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE