Pieczony kurczak z warzywami

Pieczony kurczak z warzywami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 45 minut

Składniki:

  • listki z 5 gałązek rozmarynu
  • drobno posiekane (ok. 2 łyżek)
  • 10 liści szałwii
  • drobno posiekanych (ok. 2 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • obrane i drobno posiekane
  • szczypta suszonej czerwonej chili w płatkach
  • oliwa extra vergine
  • 2 całe kurczaki po 1,3 kg
  • sól
  • 1 duża albo 2 małe cebule pokrojone w centymetrową kostkę
  • 1 duża albo 2 małe marchewki
  • obrane i pokrojone w centymetrową kostkę
  • 3 łodygi selera
  • pokrojone na kawałki o dł. 1 cm
  • 2 liście laurowe
  • mały pęczek tymianku (ok. 10 gałązek)
  • związany białym sznurkiem
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1½ szklanki białego wytrawnego wina

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Wymieszaj w misce posiekany rozmaryn, szałwię, czosnek, chili oraz 4 łyżki oliwy (albo więcej, jeśli ziołowa pasta będzie za gęsta). Dopraw zioła garstką soli. Ostrożnie oderwij skórę kurczaka od mięsa na piersi, żeby zrobiła się kieszonka. Włóż ziołową pastę pod skórę i obficie natrzyj mięso, żeby nie wyschło w czasie pieczenia. Polej kurczaka oliwą i natrzyj skórę – zadziała jak oliwka do opalania i kurczak ładnie się zrumieni, a skórka będzie chrupiąca. Powtórz powyższe czynności z drugim kurczakiem, oprósz je solą i zwiąż udka białym sznurkiem. Rozłóż warzywa i zioła w średniej brytfance o wymiarach 23 cm x 30 cm. Zalej warzywa 2 szklankami bulionu i posól. Połóż kurczaki na warzywach i wstaw brytfankę do nagrzanego piekarnika.
Zajrzyj do nich po 15 minutach – skórka na piersiach powinna być ładnie zrumieniona. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni C i kontynuuj pieczenie. Po kolejnych 15 minutach wyjmij brytfankę z piekarnika i odwróć kurczaki częścią piersiową do dołu, ewentualnie dolej trochę bulionu i wstaw na kolejne 15 minut. Kiedy zrumienią się od dołu, odwróć je z powrotem, żeby skórka na piersiach spiekła się na chrupiąco. Zajrzyj do piekarnika po kolejnym kwadransie i zmierz termometrem z czujnikiem, czy kurczaki są upieczone (trzeba wbić termometr w mięso na udku tak, żeby nie dotknął kości – powinien wskazywać 72-73 stopni C). Jeśli wskazanie termometru jest za niskie, dopiecz kurczęta jeszcze przez 10 minut i sprawdź ponownie. Przełóż upieczone kurczaki na ogrzaną tacę albo przykryj je folią aluminiową na 10 minut, zdejmij łyżką nadmiar tłuszczu z powierzchni sosu, który powstał w brytfance, ustaw ją na średnim gazie i dolej wino. Doprowadź sos do wrzenia i zredukuj o połowę. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Możesz sos przetrzeć przez sito albo podać od razu. Pokrój kurczaki na porcje i podawaj z sosem z brytfanki i puree ziemniaczanym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE