Pieczony kurczak z musztardową skórką

Pieczony kurczak z musztardową skórką
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przepis


Musztardowa skórka
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrego sosu tabasco
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
1 kurczak (około 1500 gramów)
ziemniaki puree

Przygotowanie skórki
Wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Kuchennymi nożycami lub ostrym nożem przeciąć wzdłuż mostka tak, żeby można było kurczaka rozpłaszczyć na desce. Ostrym nożem do mięsa przeciąć do połowy po obu stronach stawów łączących nóżki, udka oraz ścięgna pod skrzydełkami. (Dzięki temu ciepło przeniknie w głąb mięsa, a to z kolei przyśpieszy proces pieczenia.) Ułożyć kurczaka na desce skórą na dół. Posmarować połową masy musztardowej. Przenieść na dużą patelnię, posmarowaną stroną na dół. Rozsmarować resztę masy na części kurczaka ze skórą. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Wstawić patelnię z kurczakiem do piekarnika i piec przez 30 minut. Wierzch powinien się mocno zrumienić. Odstawić kurczaka na patelni na kilka minut w temperaturze pokojowej. Pokroić na 8 części. Usunąć tłuszcz z sosu z pieczenia. Na cztery ogrzane talerze nałożyć po porcji ziemniaków puure i po 2 kawałki kurczaka. Polać sosem i natychmiast podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE