Pieczony kurczak z dynią i szpinakiem

Pieczony kurczak z dynią i szpinakiem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z dyni
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:

2 gałki muszkatołowe
1 kurczak luzowany (ok. 1,5 kg)
sól
2 – 3 łyżki oliwy do smażenia
2 cebule
1 główka czosnku
½ pęczka tymianku
1 kg dyni piżmowej
oliwa do smażenia
2 kawałki cynamonu
sól i świeżo zmielony pieprz
200 g szpinaku w liściach
30 g masła
gałka muszkatołowa, jogurt naturalny

Przygotowanie:

1. Gałki utłuc w moździerzu na proszek. Obficie posypać kurczaka gałką od strony mięsa, oprószyć solą, odwrócić i posolić od strony skóry.
2. Na dużej, żaroodpornej patelni rozgrzać oliwę, ostrożnie włożyć kurczaka skórą do dołu i obsmażyć na złoto. Odwrócić, posypać gałką i smażyć kilka minut.
3. Cebulę obrać i pokroić na plastry, główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. Obłożyć kurczaka cebulą, czosnkiem i gałązkami tymianku. Zdjąć z ognia.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
5. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, posypać drobno pokruszonym cynamonem, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
6. Kurczaka i dynię wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Sprawdzić czy mięso jest upieczone, nakłuwając w najgrubszym miejscu szpikulcem; wypływający sok powinien być przezroczysty.
7. Szpinak umyć, usunąć grube ogonki, osuszyć. Mięso i dynię wyjąć z piekarnika i trzymać w cieple. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i mieszając smażyć kilka minut aż zwiędnie. Doprawić startą gałką muszkatołową.
8. Mięso pokroić na kawałki, wyłożyć na półmisek, dołożyć dynię, szpinak, cebulę i czosnek, polać sosem z pieczenia i jogurtem i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE