Pieczony kurczak i marchewka z kminem

Pieczony kurczak i marchewka z kminem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:

Składniki:

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
garść natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 zielona papryczka chilli
sok z ½ cytryny
1 – 2 łyżki oliwy
szczypta soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżka prażonego, mielonego kminu

800 g marchwi
4 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki nasion kminu
4 łyżki oliwy lub masła
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Obrać czosnek i cebulę. Z chilli ew. usunąć nasiona. Natkę, czosnek, pół cebuli i chilli posiekać i utrzeć w moździerzu lub zmiksować w malakserze. Dodać sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, paprykę i kmin i wymieszać wszystko razem na pastę. Rozsmarować pod skórą na piersiach, resztą natrzeć kurczaka zewnątrz i wewnątrz.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pozostałe pół cebuli pokroić na plasterki, rozsypać na dnie foremki do pieczenia, włożyć kurczaka i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
3. Marchew obrać, pokroić na kawałki. Kmin uprażyć na suchej patelni. Na 4 kawałkach podwójnie złożonej folii aluminiowej rozłożyć marchew, dodać po gałązce rozmarynu, posypać kminem, skropić oliwą i posolić. Każdą porcję szczelnie zawinąć w folię.
4. Zwiększyć temperaturę do 220°C i dołożyć do piekarnika marchew. Piec mięso jeszcze 20 – 30 minut, marchew 15 – 30 minut. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając w najgrubszym miejscu szpikulcem; wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 15 minut. Sprawdzić, czy marchew jest miękka, jeśli nie, piec jeszcze ok. 15 minut.
5. Pokroić kurczaka, rozłożyć na talerze, dołożyć marchew i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE