Pieczony kurczak

Pieczony kurczak
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.116)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duży kurczak z hodowli ekologicznej
  • 4 marchewki
  • obrane i pokrojone w dość spore kawałki
  • 4 łodygi selera
  • pokrojone
  • 4 cebule
  • obrane i przekrojone na pół
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżki suszonego tymianku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 260° C. Kurczaka wypłukać pod bieżącą zimną wodą, wypatroszyć go. Dobrze osuszyć. Wymyć i wysterylizować zlew. Marchewki, selera i cebule wrzucić na blachę do pieczenia, tak dużą, żeby zmieściły się na niej warzywa i kurczak. Warzywa skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć na warzywach i też skropić oliwą z oliwek. Kurczaka równomiernie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec kurczaka przez około 1-1,5 godziny lub do czasu, kiedy termometr wbity w najgrubszą część nogi pokaże 75°C. Kiedy kurczak jest gotowy, wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Odkroić piersi i nogi od korpusu. Korpus odłożyć. Mięso z piersi i nóg, po uprzednim usunięciu kości, podzielić na kawałki i z powrotem ułożyć na blasze z warzywami. Wymieszać i podawać. Pozostawiony korpus przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Wedle uznania dodać aromatyczne warzywa takie jak marchewki, seler i cebula, i zagotować, usuwając wszystkie szumowiny w czasie gotowania. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Powstały bulion przelać do czystych pojemników. Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA