Pieczony kozi ser z sałatką ze zrumienionej cebuli w occie z sherry

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki
3 cebule
kozie serki
sałata kędzierzawa
rukola
sól i pieprz

Dressing
3 dag cukru z melasą
100 ml octu z sherry
2 łyżki oliwy z oliwek
Mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru.

Przygotowanie
Pół kilo, czyli 3 spore cebule kroimy na ósemki, zostawiając część korzonka, by poszczególne warstwy trzymały się razem. Cebulę wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy, poczym wykładamy na grubą blachę do pieczenia. Doprawiamy solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po kwadransie należy cebulę obrócić. Kozie serki – musimy liczyć jeden mały na osobę, większe dzielimy na dwie, pięciodekagramowe porcje – układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
i wstawiamy pod rozgrzany grill. Powierzchnia sera powinna znaleźć się 7 – 8 cm od elementu grzewczego. Pieczemy 5 – 7 minut, aż ser zmięknie i się zrumieni.
Na półmisku układamy warstwę liści sałaty kędzierzawej oraz rukoli. Na nich układamy pieczoną cebulę, a pośrodku kładziemy kozi serek. Całość polewamy sosem vinaigrette z octem z sherry oraz balsamicznym.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE