Pieczony dorsz z ziemniakami i salsą verde

Pieczony dorsz z ziemniakami i salsą verde
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Składniki
pół kilo filetów z dorsza
10 dag ziemniaków

Salsa
czosnek
sok z cytryny
łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
dwa filety z sardeli
łyżka solonych lub marynowanych kaparów
po garści zielonej pietruszki i bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

Salsa
Czosnek miażdżymy, a następnie w moździerzu rozcieramy z solą na pastę. Dodajemy sok z cytryny, musztardę, drobniutko posiekane filety z sardeli, wypłukane i pokrojone kapary oraz posiekaną zieleninę. Dolewamy dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek – najlepiej z pierwszego tłoczenia. Wszystko razem mieszamy.
Ryba
Rybę kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki kroimy w półcentymetrowej grubości plasterki, obgotowujemy 8 minut, odcedzamy. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniakach układamy kawałki dorsza. Polewamy sosem, wyrównujemy powierzchnię i układamy drugą warstwę ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki smarujemy odrobiną oliwy – dzięki temu będą rumiane i chrupiące. Posypujemy łyżką tartego parmezanu, wstawiamy na górną półkę rozgrzanego do dwustu stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy pół godziny.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE