Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni

Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Przepis


Składniki pesto:
125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych
60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni
1 łyżka stołowa posiekanych kaparów
75 ml oliwy

Składniki przystawki z cukinii:
125 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe masła
4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy
4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii

675 g filetów z dorsza
2 łyżki stołowe oliwy

Przygotowanie:
W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE