Pieczony comber jagnięcy w ziołowej panierce

Pieczony comber jagnięcy w ziołowej panierce
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis

Panierka ziołowa
200g ciabatty, porozrywanej na kawałki, może być bułka wrocławska
40g skórki z cytryny
40g opłukanych kaparów
40g filecików z sardeli (anchois)
½ grubo posiekanej cebuli
40g czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
pęczek pietruszki
pęczek bazylii

Jagnięcina
2 combry jagnięce (po 8 kości w każdym)
olej roślinny do smażenia
2 łyżki stołowe musztardy dijon
200 ml wywaru wołowego
czerwone wino
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 130°C. Panierkę ziołową zrób tak: umieść ciabattę, skórkę z cytryny, kapary, anchois, cebulę i oliwki na blasze do pieczenia i włóż ją do piekarnika na 30 minut, żeby składniki dobrze wyschły. Przełóż mieszankę do robota kuchennego zaopatrzonego w metalowe ostrze, dodaj pietruszkę, bazylię i uruchom go na około 2 minuty – tak, żeby mieszanina upodobniła się rozmiarem ziarenek do tartej bułki. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i obsmaż mięso z każdej strony, żeby zamknąć pory; zacznij od strony z warstwą tłuszczu. Dokładnie posmaruj stronę z warstwą tłuszczu musztardą i obtocz w panierce – podczas pieczenia uformuje się z niej chrupiąca skórka. Umieść mięso w płytkiej brytfance i piecz, aż będzie półkrwiste (medium rare), jakieś 15-20 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć. Do brytfanki po pieczeniu wlej wywar wołowy i trochę czerwonego wina, żeby ją zdeglasować i zrobić sos. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Pokrój mięso tak, by w każdym kawałku była 1 kość. Polej talerz po obwodzie sosem i umieść na nim kawałki jagnięciny.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE