Pieczony barel antarktyczny z pangrattato

Pieczony barel antarktyczny z pangrattato
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 filety barela antarktycznego o wadze około 200 g każdy
  • najlepiej ze skórą
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100 g pokrojonego fenkułu
  • 50 g kaparów
  • 4 łodyżki fenkułu
  • 8 sardeli
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • mały bochenek chleba ciabatta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z ciabatty wyjmij miąższ i podziel na kawałeczki. Rozłóż na posmarowanej oliwą blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz aż chleb wyschnie. Otrzymasz duże i małe grzanki. Wrzuć je do średniej wielkości miski. Dodaj fenkuł, posiekane łodyżki fenkułu i natkę. Dorzuć posiekane kapary i sardele. Wymieszaj dłońmi, aby chleb wchłoną sos z kaparów i sardeli. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką oliwy, wymieszaj. Filety posyp pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż rybę skórą do dołu przez 3-4 minuty. Kiedy skóra jest chrupiąca, wyłącz ogień i nałóż na rybę równą warstwę panierki. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Piecz 6 minut. Wyjmij, kiedy panierka się przyrumieni. Niech ryba chwilę postoi, zanim ją podasz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA