Pieczone ziemniaki i pasternak

Pieczone ziemniaki i pasternak
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 10-13 dużych, mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 3-4 cm kawałki
  • 6-8 korzeni pasternaku, obranych i pokrojonych w długie 8-10 cm kawałki
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • świeży rozmaryn
  • sól w płatkach, do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Warzywa włożyć do dużego garnka, zalać wodą, lekko posolić, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 8 minut. Odcedzić dokładnie, podzielić na dwie brytfanny. Wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i kilkoma gałązkami rozmarynu, doprawić solą, ułożyć w jednej warstwie. Piec, aż będą zrumienione, chrupiące i upieczone (35-40 minut).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA