Pieczone warzywa z makaronem

Pieczone warzywa z makaronem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
3 papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa
12 pomidorków koktajlowych
2 obrane ząbki czosnku
7 łyżek oliwy
1 duży pęczek bazylii
400 g makaronu orecchiette
sól
pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przekrawamy papryki na pół, pozbywamy się nasion i przycinamy brzegi, żeby powstały foremne łódeczki. Układamy je z naczyniu do pieczenia. Pomidorki przekrawamy na pół i wkładamy do papryk – mniej więcej 4 do 1 łódeczki. Kroimy czosnek i też wkładamy do łódeczek razem z ew. skrawkami papryki. Polewamy papryki 4 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie mielemy z malakserze prawie całą bazylię (pozostawiamy około garści) z 3 łyżkami oliwy i odrobiną soli. Po upływie 30 min papryka i pomidory powinny być miękkie – polewamy je dressingiem bazyliowym i pieczemy jeszcze 20 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wybór padł na orecchiette, bo w małych zagłębieniach pozostanie sos, ale może być inny podobny makaron. Jeśli papryka i pomidory są już całkiem miękkie i zrumienione na brzegach, przekładamy je na talerz. Makaron przekładamy do naczynia, w którym piekły się warzywa, żeby nie zmarnować pysznego oleju. Mieszamy i nie marnujemy skarmelizowanych resztek papryki. Drzemy pozostałą bazylię, dekorujemy nią makaron z warzywami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE