Pieczone steki z tuńczyka z zielonym sosem curry

Pieczone steki z tuńczyka z zielonym sosem curry
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przepis


Zielona pasta curry:
4 liście bergamotki
2 posiekane źdźbła trawy cytrynowej
1 łyżeczka uprażonego i zmielonego kuminu
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
4 zielone chilli posiekane bez pestek
½ szklanki posiekanej natki kolendry
½ szklanki startej szalotki
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oleju arachidowego
4 liście curry

Zielony sos curry:
1 posiekana szalotka
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki zielonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
¾ szklanki bulionu z kurczaka
sok z 1 limonki
1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego
kilka pomidorów koktajlowych
4 łyżki oliwy
½ szklanki posiekanej bazylii tajskiej

Poza tym:
6 ekologicznych cebul florenckich
1 łyżka oliwy
4 łyżka masła
1 liść laurowy
4 młode główki pak-choy
1 łyżka soku z cytryny
2 steki z tuńczyka (po 12 - 18 dag)
sól i pieprz

Przygotowanie zielona pasta curry:
Wszystkie składniki starannie zmiksować. Użyć natychmiast, lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Zielony sos curry:
Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy. Dodać szalotki i czosnek i zeszklić. Dodać pastę curry i dusić 3 - 5 minut. Wlać mleko kokosowe, bulion, sok z limonki i sos rybny. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Na patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oliwy. Wrzucić pomidory i smażyć potrząsając od czasu do czasu, aż zmiękną i zacznie pękać im skóra. Dodać je do curry i gotować 15 minut, potem odstawić w ciepłe miejsce. Tuż przed podaniem dodać bazylię tajską i gotować przez 2 minuty, by curry przeszło aromatem bazylii.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 205°C. Cebule przekroić wzdłuż na ćwiartki nie przecinając głąba. Rozgrzać oliwę i łyżkę masła w żeliwnej patelni z żaroodporną rączką. Wrzucić cebule i smażyć 3 - 5 minut. Dodać liść laurowy, sól, pieprz i przykryć żaroodporną pokrywką. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Co pewien czas sprawdzać, cebula ma zmięknąć i zezłocić się. Rozgrzać patelnię grillową, lub grill. Odciąć i posiekać ogonki pak-choy, pokroić w paseczki liście. Doprowadzić do wrzenia sos curry i posiekać bazylię tajską. Gdy cebula będzie się dopiekać, wyjąć z lodówki steki z tuńczyka, posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec 1 - 2 minuty z każdej strony. W rondlu na silnym ogniu roztopić pozostałe masło. Na rozgrzane masło wlać sok z cytryny i wrzucić ogonki liści pak-choy. Smażyć podrzucając przez 2 minuty, potem dodać liście i dusić, aż liście zwiędną. Dodać bazylię do sosu curry i gotować przez 2 minuty. Wyjąć z piekarnika cebulę, podzielić na dwie porcje, podobnie pak-choy. Na warzywach położyć steki z tuńczyka, polać zielonym sosem curry. Można podawać z ryżem.

© Antony John



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE