Pieczone pierożki empanadas z wołowiną

Pieczone pierożki empanadas z wołowiną
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nadzienie: rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę, rozprowadzić. Wsypać cebulę i paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli, 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać wołowinę. Przyrumienić, ciągle mieszając, 5-7 minut. Dodać kmin. Podgrzewać jeszcze minutę. Dodać oliwki, rodzynki, miód, sól, pieprz i ostry sos. Smażyć, aż mięso się zrumieni, a płyn wyparuje, ok. 4 minut. Ostudzić w lodówce. Dodać białka jaj i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę nasmarować masłem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Miską o średnicy ok 12 cm wycinać krążki. Zebrać resztki ciasta, zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać. Na krążku ciasta ułożyć ¼ szklanki nadzienia. Zwilżyć brzegi krążka, złożyć ciasto na połowę skleić brzegi, zawinąć dekoracyjnie palcami lub docisnąć widelcem. Formować kolejne pierożki. Można je zamrozić. Ułożyć pierożki na przygotowanej blaszce, odstawić, żeby odpoczęły. Nakłuć widelcem w 2 miejscach. Przed pieczeniem rozkłócić żółtka z łyżką wody. Posmarować żółtkiem każdy pierożek. Piec 20-25 minut, na złoty kolor. Odstawić na 5 minut. Podawać. Można je przechowywać w lodówce, zamrażać i odgrzewać w kuchence mikrofalowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE