Pieczone marchewki z pesto marchewkowym

Pieczone marchewki z pesto marchewkowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 pęczek marchwi
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • czarny pieprz
Pesto:
  • natka z pęczka marchewki (ok. 2 szklanki posiekanej natki)
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry
  • skorka otarta z polowy cytryny
  • mały kawałek papryczki chili
  • szczypta soli
  • 1 szklanka nerkowców
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Marchew pokroić w słupki, włożyć do dużej miski wraz z przyprawami i olejem, a następnie dokładnie natrzeć tak, aby wszystkie przyprawy równo się rozsmarowały.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 25-35 minut, co jakiś czas dokładnie mieszając.
W czasie, kiedy marchew się piecze, przygotować pesto: w dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do środka natkę na 30-60 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem.
Dokładnie osuszyć i zmiksować ze wszystkimi składnikami poza olejem na gęstą, grudkowatą pastę.
Następnie do utartej pasty powoli wlewać olej, na koniec doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Upieczoną marchew podawać z kleksami pesto oraz świeżymi liśćmi kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA